Bushokje van de toekomst wint Cleantech Battle 2020
Een team van zeven studenten van de HAN University of Applied Sciences heeft met hun ‘circulaire, modulaire, biobased abri’ de Cleantech Battle 2020 gewonnen. Op 18 juni pitchten vijf studententeams uit Oost-Nederland hun innovatieve ideeën op het gebied van duurzame technologie. De Cleantech Battle is een initiatief van het Cleantech Center in Zutphen en was dit jaar via een livestream te volgen.
door Peter-Jan Vermeij
Totaalvernieuwing voor wachten op de bus
Een ‘circulaire, modulaire, biobased abri’ is een geheel opnieuw uitgevonden bushokje dat duurzaam, circulair, milieuvriendelijk, toekomstbestendig, multi-inzetbaar én hufterproof is. HAN-studenten Lieke Ouwerkerk, Marlies van Gemert, Simon van der Bas, Bruce Wulterkens, Stef Janssen, Bastiaan Smit en Jesse Brinkhuis sleepten met hun project de eerste prijs van 3000 euro in de wacht. De jury roemde het totaalconcept en de brede toepasbaarheid in Nederland. En zij waren duidelijk niet de enigen, want vanaf oktober is de abri al geen toekomstmuziek meer: dan wordt het eerste exemplaar onthuld op een busroute nabij Utrecht.
Biobased binder en kaartspel
De tweede prijs ging naar Kylian Potgieter, Joep Gerber, Heidi van der Mel, Sharon Roukens en Joep Spit van de Saxion University of Applied Sciences. Hun ‘biobased binder’-onderzoek leverde een biologisch te produceren bindmiddel op, dat het gebruik van industriële lijm in houtconstructies kan gaan vervangen. “De brede toepasbaarheid in de bouw is een tweede plaats waard, juist omdat daar duurzame innovatie hoognodig is”, aldus de jury. Op de derde plaats eindigde Tim de Ruiter van de Universiteit Twente. Hij bedacht en ontwierp een speciaal kaartspel met scherpe duurzaamheidsvragen dat je kan leren schijnbare duurzaamheid van echte te onderscheiden. Voor vrijwel iedereen die een duurzaam of circulair project begint een must have tegen valse aannames en verwachtingen.
7e Cleantech Battle
Het Cleantech Center Zutphen organiseerde de Battle voor de zevende keer, samen met de Cleantech Regio. Bedrijven kunnen hun vragen op het gebied van duurzame technologie aan het Cleantech Center voorleggen. Deze worden dan als Cleantech Challenges uitgezet bij verschillende onderwijsinstellingen in Oost-Nederland (MBO, HBO en WO). In de jaarlijkse Cleantech Battle strijden de beste ideeën om de hoofdprijs.