Warmteplan Brummen wil cellulosevezels maken uit gerecycled papier en deels uit nieuw papier, afhankelijk van de kleur die we nodig hebben (bepaalde tinten zijn niet consistent uit gerecycled materiaal te halen helaas). Deze vlokken verspuiten wij met een aantal teams tegen plafonds als duurzame ‘biobased’ akoestische oplossing.
De kunst van het vervezelen zit in de fijnheid en kwaliteit van de gecreëerde vezels. Wij hebben reeds 20 jaar ervaring met deze vezels.
Welke andere biobased grondstoffen zijn geschikt om te vervezelen en ook te verspuiten (voor zowel akoestisch als thermisch isolerende toepassing)? Hierbij zijn al contacten met o.a. Rijkswaterstaat over het vervezelen van hun gemaaide grassen.
Challenge van Warmteplan Brummen
Is het mogelijk om slimme combinaties te vinden van het benutten van grond voor zowel de plaatsing van zonnepanelen als de productie van voedsel, biodiversiteit en waterberging?
De vraagstukken waarmee bij het bedenken van combinaties rekening gehouden moet worden zijn bijvoorbeeld: wat gebeurt er met de bodemvruchtbaarheid onder zonnepanelen? Welke gewassen kunnen groeien in de schaduw van de panelen? Kun je zonneweiden combineren met het grazen van vee of teelt van akkerbouw gewassen? Hoe kun je percelen waar zonnepanelen op staan bewerken met machines? Hoe voorkom je beschadiging aan de panelen, bekabeling etc. Wat zijn de juridische beperkingen van het combineren van functies (wat wordt er momenteel vastgelegd in de contracten met de grondeigenaren)? Behoudt deze grond de landbouwkundige bestemming?
Opdrachtgever is Agro Innovatie Centrum Lochem.
Hoe kun je energie, opgewekt door middel van een waterkrachtinstallatie, omzetten via een omvormer die gebruikt wordt voor zonnepanelen?